Buxusmot nu bijna in heel Nederland

  De buxusmot heeft bijna heel Nederland gekoloniseerd. Deze invasieve exoot wordt dit jaar ook steeds meer in Noord-Nederland gesignaleerd.

  Dit meldt De Vlinderstichting op www.naturetoday.com. Tijdens de recentelijke tuinvlindertelling (27 juli t/m 5 augustus) werd de buxusmot al veel gezien: de vlinder belandde uiteindelijk op plek zeven van de top tien meest gespotte vlinders. Toen werd de de buxusmot nog voornamelijk in het zuiden en midden aangetroffen, maar hij wordt nu ook steeds meer in Noord-Nederland gespot. Dit terwijl de nazomergeneratie nog niet eens op haar piek is. De buxusmot vliegt nog weken en kan nog nieuwe gebieden bereiken.

  Buxusmot koloniseert Nederland
  Waarnemingen Buxusmot in Nederland (Bron: De Vlinderstichting)

  In 2007 werd de buxusmot voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Vermoedelijk is deze nachtvlinder rond 2005 in Duitsland geïntroduceerd via import van Buxus uit Azië, het continent waar de buxusmot oorspronkelijk vandaan komt. De rupsen van de buxusmot veroorzaken vooral veel schade aan buxussen.

  Buxusmot is goed voer
  Volgens de Vlinderstichting raken we de buxusmot niet meer kwijt. De schade zal de komende jaren echter minder worden omdat steeds meer dieren de mot als goed voer gaan zien. Verder zijn er feromoonvallen in de handel waarmee je de mannetjes kunt vangen. Volgens de stichting is de makkelijkste en meeste effectieve manier om schade te voorkomen, het toepassen van alternatieven voor de Buxus. Bijvoorbeeld Lonicera, Ilex crenata, Potentilla fruticosa of Prunus.

  Foto: Shutterstock

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties