Dividendbelasting blijft: mkb profiteert

    Het kabinetsbesluit af te zien van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting pakt gunstig uit voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën dat het kabinet het geld dat met de afschaffing was gemoeid, nog steeds wil besteden aan versterking van het vestigingsklimaat. Daaronder valt onder meer een pakket aan lastenverlichtingsmaatregelen voor het mkb.

    Zo gaat voor het mkb het tarief van de vennootschapsbelasting voor winsten tot €200.000 stapsgewijs verder omlaag naar 15% in 2021, terwijl oorspronkelijk een verlaging naar 16% was gepland. Het hoge tarief gaat omlaag naar 20,5% terwijl oorspronkelijk een verlaging naar 22,25% was gepland.

    Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is blij dat het kabinet het geld dat vrijkomt nu afschaffing van de dividendbelasting definitief van de baan is, besteedt aan verbetering van het ondernemersklimaat en lastenverlichting voor het mkb. „Dat is niet meer dan terecht, omdat per saldo de lasten voor ondernemers nog steeds stijgen. Terwijl zij juist ruimte nodig hebben om te investeren.”

    Foto: Shutterstock

    Vonhof juicht vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting voor het mkb toe. MKB-Nederland was eerder niet te spreken over de maatregel die het lenen uit de eigen bv moest ontmoedigen. Het kabinet komt ondernemers op dat punt deels tegemoet door de eigen-woningschulden daarvan uit te zonderen. „Dat is mooi, al hadden we liefst gezien dat die uitzondering ook betrekking heeft op ál het onroerend goed. Ook staat nog steeds de wens voor een langere afbouwperiode voor bestaande gevallen.”

    Goed voor het mkb is volgens Vonhof verder de aangekondigde verlaging van de werkgeverslasten en de structurele verhoging van het WBSO-budget, waarvan met name mkb-bedrijven gebruikmaken.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties