Hazelaar extreem vroeg in bloei; hooikoorts in de sneeuw

  Ondanks dat inmiddels de eerste sneeuw van het seizoen is gevallen, staan de hazelaars al in bloei. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van de hazelaar kunnen vanaf nu dus al hooikoortsklachten krijgen.

  De zeer warme oktober en november veroorzaken de extreem vroege bloei. De komende dagen stijgt de maximumtemperatuur, waardoor met kerst veel hazelaars in bloei kunnen staan. Dat meldt de Natuurkalender op Naturetoday.com.

  Hazelaar bloeiend in de sneeuw op 9 december 2017 in Ede. (Bron: Arnold van Vliet)

  De afgelopen weken sprongen de hazelaars al in het oog. De karakteristieke mannelijke bloemen, de katjes, begonnen zich  opvallend vroeg te strekken. Afgelopen donderdag al is de eerste hazelaar vol in bloei gesignaleerd. In de hele struik hadden de eerste katjes zich zo ver gestrekt dat ze bungelden in de wind. Pollen kwamen er op het oog nog niet echt uit, maar door de harde wind waren de loszittende pollen al uit de katjes gevallen. Vrijdag volgde een tweede struik.

  Eerstebloeiwaarneming

  De piek van de eerste bloeiende hazelaars lag in de jaren 1900 tot en met 1968 op 13 februari. Van alle 1.853 eerstebloeiwaarnemingen die in de jaren 1900 tot en met 1968 in Nederland zijn gedaan werd 0,5% voor 1 januari gedaan.

  Sinds de start van De Natuurkalender in 2001 werd 4,5% van de 1.484 waarnemingen voor 1 januari gedaan. De piek van de eerstebloeiwaarnemingen ligt sinds 2001 op 24 januari. Een vervroeging van 20 dagen. In 2017 lag de piek van de eerste waarnemingen op 25 januari. En nu is het bloeiseizoen van 2018 dus alweer begonnen.

  Zeer hoge temperaturen
  De zeer vroege bloei van de hazelaars wordt veroorzaakt door de warme oktober en november. Ook de eerste dagen van december verliepen zeer warm. Deze warme periode volgde op een vrij koude september. Die kou kan de struiken ’gereset’ hebben waardoor de hoge temperaturen tot de zeer vroege bloei leidden.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties