Elzenpollen bereiken hoogtepunt vroeg dit jaar

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten. Dat meldt Naturetoday.

Door de zeer hoge temperaturen komen bomen en kruidachtige planten dit jaar zeer vroeg in bloei. Van de zwarte els is bekend dat het begin van de bloei sterk afhangt van de temperatuur. Het zeer zachte winterweer van de komende week zal de katjes van de els verder doen rijpen.

Tijdens droge dagen en dagdelen kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van de els de komende weken klachten ondervinden. Het starten met hooikoortsmedicatie wordt dan ook aangeraden. Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen, aldus Naturetoday.

Zacht weer

Vanaf zondag wordt het weer volgens de voorspellingen zacht, maar ook zeer onstuimig en nat. Daardoor is de kans op hooikoortsklachten in eerste instantie nog beperkt. Later volgende week komt de wind tot bedaren en wordt het waarschijnlijk zeer zacht met maxima van 10 tot 14 graden. Ook de kans op regen neemt af en de zon gaat vaker schijnen. Misschien komt het zelfs tot de eerste vroege lentedagen met maxima van 15 graden.

Berkenpollen

Normaal gesproken wordt het elzenpollenseizoen in april opgevolgd door het berkenpollenseizoen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij meer mensen klachten. Als het zeer zachte weer aanhoudt tot in maart, is de kans groot dat het berkenpollenseizoen al eind maart op gang komt en begin april piekt.

Lees meer over de els (als laanboom) in Tuin en Landschap 3 (met inlog)

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties