Hooikoortsseizoen voorbij, alsemambrosia geeft nog klachten

Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij. De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperiode van bijvoet komt ten einde. Toch duurt het hooikoortsseizoen op sommige plaatsen nog voort door de bloei van alsemambrosia. Ambrosia artemisiifolia verspreidt plaatselijk zeer sterk allergeen pollen en kan ernstige klachten veroorzaken. Dat melden De Natuurkalender, Elkerliek Ziekenhuis, LUMC, Wageningen University en Weeronline op de website Naturetoday.

Zowel het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond als het Leids Universitair Medisch Centrum hebben afgelopen weken pollen van de alsemambrosia waargenomen. De alsemambrosia wordt vooral vaak aangetroffen bij vogelvoederplaatsen. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.

Eén ambrosiaplant is in staat om 1,6 miljard pollen te produceren. Het pollen is zeer sterk allergeen. Daardoor kunnen gevoelige mensen zelfs bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht al klachten ontwikkelen.

Pollen legt grote afstanden af

Het alsemambrosiapollen kan onder bepaalde omstandigheden honderden kilometers door de lucht afleggen. In 2014 bleken hogere aantallen ambrosiapollen, die waargenomen werden in de pollensamples in Leiden, afkomstig te zijn uit Hongarije en de Oekraïne.

In Nederland is de concentratie pollen momenteel beduidend lager dan in Centraal, Oost- en Zuid-Europa. We profiteren komende tijd van schone lucht die met een westenwind vanaf de Noordzee wordt aangevoerd. Doordat de kans op neerslag volgens de weersverwachting van Weeronline komende week op de meeste dagen klein is, kan de concentratie pollen in de lucht op plaatsen waar ambrosiaplanten voorkomen toch oplopen.

Het aantal plaatsen waar veel ambrosia voorkomt is in Nederland nog vrij beperkt. Wageningen University verwacht dat de concentratie ambrosiapollen de komende week lokaal nog op kan lopen als er meerdere planten in bloei komen, en daarna afneemt.

Campagne

Het advies is om ambrosiaplanten te verwijderen. Daarmee voorkom je hooikoortsklachten, dat je gevoelig wordt voor ambrosiapollen en verdere uitbreiding van ambrosia doordat ze geen zaden meer kunnen vormen. Al tien jaar lang loopt er een campagne om de verdere verspreiding van ambrosia in Nederland te voorkomen. Kijk hiervoor op de website van de NVWA. Daar staat ook meer informatie over hoe je ambrosia kunt herkennen, bestrijden en doorgeven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties