Hendriks oogst lof na weigering gras te leveren aan WK Qatar

  Hendriks Graszoden uit Heythuysen krijgt veel waardering op sociale media, nadat het bedrijf bekendmaakte geen gras te leveren voor het WK 2022 in Qatar. Het bedrijf zei tegen omroep L1 dat het afziet van levering van graszoden voor het WK. „Onder meer vanwege de mensenrechtensituatie in het land.”

  Al langer was er kritiek op de omstandigheden waaronder de arbeiders de stadions bouwen. Deze arbeiders zijn meestal afkomstig uit landen als India, Bangladesh en Pakistan. Vorige maand zwol de kritiek aan toen The Guardian becijferde dat er al 6500 arbeidsmigranten in Qatar waren overleden sinds het land het WK 2022 toegewezen had gekregen.

  Voetbalstadion voor het WK in Qatar in aanbouw. (Foto: Shutterstock)

  In deze berichtgeving zag Hendriks een bevestiging van eigen waarnemingen van de slechte arbeidsomstandigheden. „We zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan.” Dat er zoveel slachtoffers gevallen waren overviel het bedrijf echter. „We wisten ondertussen dat er doden vielen bij de werkzaamheden, maar dat het er zo’n 6500 waren, wisten we niet. Daar schrok ik enorm van”, vertelde woordvoerder Gerdien Vloet aan L1.

  De weigering van Hendriks resulteerde in een stortvloed van waardering en steunberichten op social media. Ook waren er honderden reacties onder de berichten op websites als nu.nl die het nieuws brachten. Mensen maken een ’diepe buiging’, hebben ’zwaar respect’ en spreken van een ’krachtig signaal’. Ook stellen veel reageerders de Hendriks als voorbeeld voor de FIFA, KNVB of (Nederlandse) voetballers.

  Scepsis

  Hoewel verreweg de meeste reacties op het besluit van Hendriks positief zijn, is er ook scepsis. Een deel van het publiek vraagt zich af of Hendriks zich niet uit economische overwegingen heeft teruggetrokken. Zij beweren dat het bedrijf de mensenrechten erbij haalt als PR-stunt. Overigens geeft Hendriks zelf te kennen aan L1 dat de mensenrechten zeker niet de enige reden waren waarom het bedrijf zich terugtrok.

  Ook de kwaliteitsnormen lagen er lager dan waar het bedrijf aan is gewend. Zo moesten graszoden per vliegtuig worden getransporteerd of ter plaatse gekweekt met lokale ondernemers. „We merkten echter al snel dat zij lang niet dezelfde kwaliteitsnormen hanteerden als wij. Toen hebben we besloten ons terug te trekken.”

  Voor het EK 2016 in Frankrijk leverde Hendriks nog wel gras. (Foto: Shutterstock)

  Hendriks heeft een naam hoog te houden als leverancier van gras voor grote voetbaltoernooien. Het leverde gras voor het WK in Duitsland (2006), het EK in Zwitserland en Oostenrijk (2008) en het EK in Frankrijk (2016). Al in 2010, toen bekend werd dat Qatar het toernooi zou organiseren, waren er contacten voor de levering van gras.

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties