Hoveniersbedrijf steunt onderzoek naar Lyme

  Tuin Totaal Hoveniersbedrijf in Haarlem steunt tijdens de sponsorloop ‘Halve van Haarlem’ het team ‘Rood voor altijd’. Dit team zamelt geld in voor een onderzoeksproject van het AMC, Radboud ziekenhuis en het RIVM naar de ziekte van Lyme.

  „Iedere hovenier krijgt er wel een keer mee te maken, een tekenbeet. Toch hoor ik nauwelijks iemand over de risico’s en mogelijke gevolgen”, vertelt Pauline Landwehr Johann. Samen met haar man Raymond runt zij Tuin Totaal Hoveniersbedrijf in Haarlem. „Ik vind het belangrijk dat daar verandering in komt, want ik heb van dichtbij gezien hoe ziek iemand kan worden door een tekenbeet.”

  Sponsorloop

  Het hoveniersbedrijf steunt daarom eind september het team ‘Rood voor altijd’ met de sponsorloop tijdens de ‘Halve van Haarlem’. Dit team zamelt geld in voor het onderzoeksproject Victory van het AMC, Radboud ziekenhuis en het RIVM.

  „Vijftien jaar geleden werd mijn buurjongen door een teek gebeten. Heel lang werden zijn klachten niet herkend als symptomen van de ziekte van Lyme. Hij had vooral pijn in zijn benen, handen en rug. Jaren later kwam de diagnose de ziekte van Lyme pas. Ondanks alle tegenslagen bleef hij vaak positief en genoot hij van zijn sociale contacten. Plannen zat voor de toekomst. Helaas kon hij deze plannen niet meer uitvoeren. Na zijn plotselinge overlijden zetten zijn vrienden de strijd tegen de ziekte van Lyme voort en steunen met het team ‘Rood voor altijd’ het onderzoek naar deze ziekte.”

  Victory

  Veel patiënten laten zich in het buitenland testen op de ziekte van Lyme met de LTT-test, de Elispot- of de Melissa-test. Deze testen zijn in Nederland nog niet mogelijk en ze worden niet vergoed. Onder de naam Victory is nu grootschalig onderzoek in het AMC te Amsterdam en het Radboudumc te Nijmegen gaande, waarbij deze buitenlandse testen onderzocht worden. Wanneer deze testen als betrouwbaar uit het onderzoek komen, kunnen ze ook in Nederland ingezet worden.

  „Een enorme kans voor patiënten om Lyme in een vroeg stadium te ontdekken en chronische Lyme te voorkomen”, aldus Landwehr Johann. „Om dit onderzoek te voltooien is nog €50.000 nodig en dat gaan we met de sponsorloop ophalen. Het ingezamelde bedrag gaat naar de Lymevereniging. Het geld wordt door de Lymevereniging gebruikt om het onderzoek Victory te financieren. Als de actie meer geld oplevert dan voor dit onderzoek nodig is, zal de Lymevereniging het bedrag reserveren voor ander wetenschappelijk onderzoek op het gebied van Lyme.”

  Bewustwording

  Iedereen die in het groen werkt, heeft grote kans op een tekenbeet. Vaak denkt men alleen aan bos- en natuurgebieden, maar ook in de tuin zijn teken. „Ieder hoveniersbedrijf moet afspraken met medewerkers maken over wat zij moeten doen bij een tekenbeet. Heeft iemand een tekenbeet? Dan is het belangrijk om die snel te verwijderen en goed te letten op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme. Wij houden een registratie bij om eventuele klachten terug te kunnen leiden naar de tekenbeet. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus is het ook belangrijk om regelmatig voorlichting te geven aan de medewerkers.”

  “Eigenlijk moeten er niet alleen op bedrijfsniveau afspraken gemaakt worden, maar zou de hele sector meer aandacht aan tekenbeten moeten besteden. Ik zou het geweldig vinden als hoveniers met elkaar ervaringen uitwisselen. Daar kan iedereen van leren en het bewustzijn verandert. Dan wordt controleren normaal, in plaats van overdreven.”

  Meer informatie

  Wilt u een bijdrage leveren aan het onderzoek Victory? Dat kan door team ‘Rood voor altijd’ te sponsoren via www.roodvooraltijd.nl. Hier vindt u ook meer informatie over Victory.

  Stigas heeft veel informatie over tekenbeten, op maat gemaakt voor de groensector. Deze informatie is te vinden op de website www.weekvandeteek.nl.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties