Met rioolafval daken vergroenen

  Van tampons en maandverband die in het riool worden gedumpt, kan een onderlaag gemaakt worden voor groene daken. Een groep studenten won met dit idee de BlueCity Circulair Challenge.

  Rioolafval kan worden gebruikt voor groene daken
  Foto: Shutterstock

  Normaal gesproken wordt dit afval door het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard uit het riool gezuiverd en verbrand. Zonde, daarom bracht het schap dit schijnbaar niet te recyclen afval in als uitdaging voor de BlueCity Circulair Challenge.

  Samenpersen materiaal

  De spullen die in het toilet worden gegooid zoals condooms, maandverband, tampons en vochtige doekjes houden veel vocht vast en blijven toch licht, ideaal voor een groen dak, bedachten de studenten. Door het materiaal samen te persen, kunnen platen voor daken worden gemaakt.

  De groep won vrijdag 20 oktober de wedstrijd. Ze krijgen begeleiding om een start-up op te zetten en 5000 euro om in het project te investeren.

  Groenafval

  Behalve deze groep deden nog drie groepen studenten en young professionals mee. Een daarvan ging met de reststromen van UPP aan de gang. UPP is een samenwerkingsverband tussen de Van de Haar Groep, Hoek Hoveniers, Van Helvoirt Groenprojecten en Binder Groenprojecten. De groep studenten bedachten dat van het groenafval dat de bedrijven produceren een luchtfilter gemaakt kan worden om bijvoorbeeld de lucht in kantoren te zuiveren.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties