Rooftop Walk om bewustwording te creëren over potentie van daken

  Vanaf 26 mei 2022 is het mogelijk om in Rotterdam een maand lang te wandelen over diverse daken. Een luchtbrug dwars door de stad moet het hoogtepunt van de route worden. Deze tijdelijke manifestatie geeft het publiek toegang tot daken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Ook heeft de route een symbolische lading; de manifestatie moet mensen bewuster maken van de potentie van daken en de noodzaak ze beter te gebruiken.

  Al jaren zoekt Rotterdam het hoger op, van de Euromast die in 1960 vanwege de Floriade werd gebouwd, tot kabelbanen en uitkijktorens voor diverse evenementen, zoals de dakdagen. Gelijktijdig zijn de daken braak gebied en vaak nog nauwelijks ingericht. MVRDV en Rotterdamse Dakendagen willen het gebruik van daken stimuleren en daarbij laten zien hoe daken kunnen bijdragen aan een gezonde, levendige en aantrekkelijke stad. Zo kunnen daken energie en voedsel produceren, water bergen en mensen laten ontsnappen aan de drukte van de stad.

  Rotterdam Rooftop Walk
  Vanaf 26 mei 2022 kunnen Rotterdammers en toeristen een maand lang over daken wandelen. Het is een manifestatie om mensen bewuster te maken van de noodzaak daken beter te gebruiken. (Foto: MVRDV)

  Van fitnesspark tot begraafplaats

  Eerder dit jaar is door MVRDV, Rotterdamse dakendagen en de gemeente Rotterdam een Dakencatalogus uitgebracht. Hierin staan 130 ideeën om daken beter te benutten. Van fitnesspark tot begraafplaats.

  Dit huidige initiatief, genaamd Rotterdam Rooftop Walk, gaat nog een stap verder een geeft bedrijven en non-profit organisaties de gelegenheid innovaties te laten zien die te maken hebben met vergroening, energie-opwekking en waterberging. Daarnaast wordt getoond hoe een dak kan worden getransformeerd tot een aantrekkelijke publieke ruimte. Beter gebruik van hoogte en meer verdichting in de stad voorkomt dat ook de buitengebieden worden volgebouwd.

  Rotterdam Rooftop Walk
  Hoogtepunt van de route is de luchtbrug van het dak van De Bijenkorf naar WTC. (Foto: MVRDV)

  Rotterdam Rooftop Walk

  De route van de Rotterdam Rooftop Walk start langs de Koopgoot, trappen leiden bezoekers vervolgens via een reeks terrassen omhoog naar het dak van de WTC-sokkel om via de luchtbrug over de Coolsingel het dak van De Bijenkorf te bereiken. Vanaf hier hebben ze toegang tot de drie open patio’s op het dak van het gebouw dat in 1957 is ontworpen door Marcel Breuer. De route eindigt via het dak van de Bijenkorf-parkeergarage via een trap naar beneden. De route vormt een lus en is uitgevoerd in feloranje om mensen naar boven te lokken.

  De Rotterdam Rooftop Walk is geopend van 26 mei tot en met 24 juni 2022. Het is een initiatief van Rotterdamse Dakendagen en werd ontworpen door MVRDV in samenwerking met de Dakendagen. 

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties