Parken gesloten, bossen off-limits wegens westerstorm

  Boswachters van Staatsbosbeheer roepen op om woensdag niet het bos in te gaan. In België zijn sinds dinsdagavond stedelijke parken gesloten in verband met de westerstorm. Hier en daar wordt al melding gemaakt van omgewaaide bomen.

  In de nacht van dinsdag op woensdag stormde het al flink in Nederland en België, met uitschieters van meer dan 140 km/uur in Zeeland en meer dan 120 km/uur in Utrecht. Het hoogtepunt van de storm ligt rond het middaguur.

  Boswachter Tim Hogenbosch van Staatsbosbeheer roept via Twitter het publiek op om woensdag niet naar het bos te gaan. Ter illustratie maakte hij woensdagochtend vroeg een filmpje waarop te zien is hoeveel takken er zijn gevallen op de Utrechtse Heuvelrug.

  Parken gesloten

  In Antwerpen en Brussel zijn sinds dinsdagavond publieke parken afgesloten. „De stedelijke parken en groendomeinen worden in de loop van dinsdagavond 2 januari preventief gesloten omwille van de voorspelde slechte weersomstandigheden en de sterke rukwinden”, aldus de Antwerpse stadsdiensten.

  „De kans op afbrekende takken is te groot zodat de veiligheid van de parkbezoekers niet gegarandeerd is. Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. De veiligheidsmaatregelen blijven van kracht tot het einde van het zware weer. Dit zal waarschijnlijk aanhouden tot donderdagmorgen.”

  Tips Rode Kruis

  Ruim de helft van Nederland gaat ondanks een storm gewoon door met de dagelijkse bezigheden, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie geeft woensdag extra tips vanwege het stormachtig weer. „Met goede voorbereiding kunnen ongelukken voorkomen worden.”

  Zo adviseert het Rode Kruis om de auto niet bij of onder een boom te parkeren, of om te schuilen onder bomen. Verder adviseert de hulporganisatie om losse voorwerpen als tuinmeubilair of plantenpotten vast of binnen te zetten bij hevige wind en schuttingen te controleren.

  Weerplaza heeft een liveblog geopend in verband met de storm.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties