’Telers hebben mogelijkheden om positie te verstevigen’

  Financieel adviesbureau Oaklins, dat gespecialiseerd is in het begeleiden van overnames en fusies, voorspelt dat de grootschaligheid onder producenten de komende tien jaar flink door zal zetten. Er zullen ‘growing platforms’ gaan ontstaan. Dat zal de positie van telers versterken, zo verwacht Frank de Hek. „Telers zitten klem tussen de grote partijen en de prijzen staan onder druk. Ze zullen met een antwoord moeten komen.”

  Wat is jullie visie op deze sector?
  „Wij zien telers achterblijven bij de consolidatieslag in de sector. Bij veredelaars heeft de schaalgrootte flink doorgezet. Ook bij de groothandel worden partijen groter om vraag en aanbod beter aan elkaar te kunnen koppelen en de logistiek efficiënter te organiseren. Telers hebben te maken met grote partijen, zitten klem en zullen dus met een antwoord komen. Binnen tien jaar zullen er ’growing platforms’ ontstaan. Dit zijn grote kwekerijen, die veelal actief zijn met meerdere productielocaties, actief in meerdere landen, en/of een productassortiment hebben dat aansluit bij de category management benadering van retailers.”

  Waarom is dit nodig?
  „De marges van telers zijn laag in verhouding tot het werk dat gedaan wordt en de risico’s die er zijn. Dat, terwijl er juist nu meer geïnvesteerd moet worden in zaken als marketing, certificering en technologische vernieuwing. Verdere professionalisering en schaalgrootte is het antwoord hierop. Door de toenemende transparantie, e-commerce en retailers die het liefst stappen in de keten overslaan, liggen er voor telers juist nu mogelijkheden om de positie in de keten te verstevigen.”

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties