Tuindersdochter maakt filmpje over verplicht certificeren

  Tuindersdochter Sanne van der Ploeg (20 jaar) heeft zich door het verhaal van vader Sjaak over verplicht certificeren laten inspireren tot het maken van een filmpje. „Mijn dochter heeft een ludiek filmpje gemaakt over verplichte certificering op een simpele wijze weergegeven. Het geeft duidelijk aan hoe ik er tegen aan kijk en dan vooral over de stoppersregeling, al wordt deze niet als zodanig benoemd”, aldus een trotse vader. 

  Het filmpje van Sanne van der Ploeg

  Om te kunnen blijven telen, gaat zomerbloementeler Sjaak van der Ploeg onder protest een verplicht certificaat halen. Of dat MPS wordt of Global-GAP daar is hij nog niet over uit. „Ik ben niet tegen certificeren, maar het moet een vrije keuze zijn voor ondernemers die er in geloven. En dat doe ik niet.” 

  Sjaak van der Ploeg

  Alhoewel de haren bij Van der Ploeg recht overeind gaan staan als hij ergens onnodig toe wordt verplicht, is hij niet iemand die snel de barricaden opgaat. Wat betreft verplichte milieuregistratie en -certificatie is hij een uitzondering gaan maken. Dit deed hij nadat zijn achterbuurman met tranen in zijn ogen hem vertelde wat de gevolgen voor hem waren van deze beslissing door RFH. „Een kleine wanhopige zomerbloementeler op leeftijd die altijd loyaal is geweest aan de veiling wordt ontnomen om nog actief aan het veilproces deel te nemen. Schandalig. Bij het aanhoren van zulke verhalen, want hij is niet de enige, hou ik het niet droog.” 

  Met 1,2 ha teeltoppervlak waarvan twee rolkassen van ieder 600 m2 en een foliekas van 1.500 m2 is Van der Ploeg een iets grotere teler dan zijn achterbuurman. Hij is nu 53 jaar, maar hoopt ook nog decennia actief te blijven in het telen en afzetten van bloemen. Van de tulpenbroei in de winter in zijn rolkassen heeft Van der Ploeg drie jaar geleden op zijn 50ste afscheid genomen. Van half april tot half oktober teelt hij achtereenvolgens alchemilla en limonium statice. 

  Lees verder in de Bloemisterij 52/53 waarom Sjaak van der Ploeg meent dat verplicht certificeren alleen maar verliezers kent of via deze link

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties