RFH-directie: ’Stapsgewijze handhaving milieuregistratie’

De directie van Royal FloraHolland (RFH) volgt het advies van de Ledenraad van 8 oktober 2020 op en voert de handhaving op digitale milieuregistratie en milieucertificering stapsgewijs in. Ook blijft er aandacht voor het commitment van de handel en het invullen van de randvoorwaarden.

Op 8 oktober bracht de Ledenraad een positief advies uit aan de directie over het handhaven en sanctioneren van de verplichte digitale milieuregistratie en milieucertificering. Daarbij gaven ledenraadsleden aan zich zorgen te maken over het commitment van de handel, de impact voor de kleine kwekers en of de randvoorwaarden voldoende zijn ingevuld. De zorgen en signalen uit de ledenraad zijn nadrukkelijk meegenomen in het directiebesluit.

Stapsgewijze invoering

Voor een aantal kwekers is de verplichting tot digitale milieuregistratie en milieucertificering een uitdaging. Om hen tegemoet te komen, start Royal FloraHolland stapsgewijs met handhaven, op basis van omzetgrootte. Dit geeft kwekers met een lagere omzet en kwekers buiten Nederland meer tijd om zich te oriënteren op de opties voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. Ook is er rekening gehouden met uitzonderingen en bijzondere situaties. Zo is er een stoppersregeling voor lid-aanvoerders die overwegen om op de korte termijn te stoppen met hun bedrijf.

Voor het vaststellen van de omzet is 2019 het referentiejaar. Het voorstel luidt:

  • Start handhaving milieuregistratie per 1-1-2021 (milieucertificering per 1-1-2022): Nederlandse kwekers met omzet hoger dan €100.000 per jaar;
  • Start handhaving milieuregistratie per 1-7-2021 (milieucertificering per 1-7-2022): : Nederlandse kwekers met omzet tussen €50.000 en €100.000 per jaar + buitenlandse kwekers met omzet boven €50.000 per jaar + alle niet-kwekende aanvoerders;
  • Start handhaving milieuregistratie per 1-1-2022 (milieucertificering per 1-1-2023): Kwekers met omzet lager dan €50.000 per jaar.

Invulling randvoorwaarden

Een van de gestelde randvoorwaarden is het helpen van kwekers die nog niet zijn gestart met digitale milieuregistratie en milieucertificering. Om kwekers persoonlijk te informeren of op weg te helpen is er een Supportteam ingericht.

Daarnaast moeten kwekers een keuze hebben. Op dit moment voldoen MPS-ABC, KFC (Kenia) en Florverde (Colombia) al aan de eisen voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. De organisatie GLOBALG.A.P. introduceert zeer binnenkort een nieuwe milieumodule. Wanneer het zover is, biedt GLOBALG.A.P., in samenwerking met digitale registratietools, een complete oplossing.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels Kleyn
Niels Kleyn
2 jaren geleden

Een supportteam wat ze op weg moet helpen. . . . ..
Ben al eens bij een supportsessie geweest voor foto’s bij de eab.
Werd letterlijk alleen het toevoegen in de databank uitgelegd, niet het foto’s maken etc.

Had later problemen, werd na weken pas opgepakt.
Werkt alles eindelijk, werkt het het seizoen erna niet meer.
Komt er iemand bij mij thuis langs na uren bellen.
Is ook uren aan het spitten, blijkt ineens een oudere versie van i.e. niet meer ondersteund te worden.
Duurde uren eerdat de support dat ontdekte.
Als kweker kom je daar helemaal niet meer uit.
Maar ondertussen kan je niet veilen, want geen foto.
Als deze support hetzelfde zal gaan . .. .