€42 miljoen naar innovatiever beroepsonderwijs

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs maakte maandag bekend welke aanvragen zijn gehonoreerd voor subsidie voor de eerste tranche van het Regionaal investeringsfonds mbo. Ze deed dit tijdens een bezoek aan het Centrum voor Gezondheidstechniek in Utrecht.

De bewindsvrouw kondigde het fonds vorig jaar aan als onderdeel van het Techniekpact. Het investeringsfonds moet mbo-scholen en bedrijfsleven stimuleren samen met de regio te investeren in onderwijs waar studenten leren werken met moderne materialen en technieken op school, zodat zij beter worden voorbereid op de toekomstige praktijk.

Minister Bussemaker is blij met de grote belangstelling voor het fonds: „Willen we dat onze mbo-studenten straks goed beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt, dan moeten we zorgen dat de plek waar zij onderwijs krijgen zoveel mogelijk lijkt op hun toekomstige werkvloer. Dat zij tijdens hun opleiding leren werken met de nieuwste apparatuur. Daarvoor zijn vaak flinke investeringen nodig, die zonder hulp van het regionaal bedrijfsleven niet mogelijk zijn.”

Clusius College
Bij de onderwijsinstellingen die in de eerste tranche geld ontvangen zijn het Clusius College in Hoorn en het AOC Terra in Meppel. Het Clusius College gaat stage-carrousels opzetten waar 320 studenten aan deelnemen en 160 bedrijven via het netwerk van Greenport NHN, LTO Noord en Seed Valley bij betrokken zijn.

AOC Terra
AOC Terra zet kenniswerkplaats het Westerkwartier op waarin studenten van groene onderwijsinstellingen met overheid, ondernemers, maatschappelijke en natuurorganisaties samenwerken. De Kenniswerkplaats biedt een uitdagende omgeving voor derdejaars studenten, maar ook voor werkenden, om hun kwalificaties te verbeteren in directie relatie tot de arbeidsmarkt. Specifieke thema’s zijn Groene Energie en Voedselstrategie.

Van de 33 aanvragen zijn er 18 gehonoreerd. Hiermee is ruim €14 miljoen subsidie gemoeid, aangevuld met tweederde cofinanciering van het bedrijfsleven en de regio, wat uitkomt op €42 miljoen. Met het Regionaal investeringsfonds mbo stelt Bussemaker in vier jaar tijd in totaal €100 miljoen beschikbaar voor innovatieve samenwerking in het beroepsonderwijs. De volgende aanvraagperiode is in januari 2015.

Klik hier voor een overzicht van alle toegekende aanvragen.