Aa en Maas gaat waterpeil zandgronden opstuwen

Waterschap Aa en Maas heeft plannen geformuleerd om de droogte tegen te gaan rondom natuurgebied de Maashorst. Dit gebied ten noorden van Uden kampt door de droogte van de laatste jaren aanhoudend met lage waterstanden. Door middel van stuwen moet er meer water worden vastgehouden. Ook water van smeltende sneeuw wil het waterschap op deze manier vasthouden voor in het voorjaar.

De Maashorst ligt op zandgrond waar neerslag snel in wegzakt. Bovendien ligt het gebied nog wat hoger dan de omgeving. Zowel boeren als de natuur hebben last van de droogte. Om deze tegen te gaan, worden in september drie automatische stuwen geplaatst. Hiermee kunnen waterstanden worden verhoogd en kan neerslag worden vastgehouden. Om de grondwaterstanden te monitoren, worden ook peilbuizen geplaatst.

Smeltwater sneeuw opvangen

Met de ongeveer tweeduizend stuwen die het waterschap nu al telt, wordt geprobeerd om het smeltwater van de afgelopen maand gevallen sneeuw vast te houden. „In het voorjaar wil je hogere grondwaterstanden hebben. Dat is goed voor de natuur, maar ook voor de boeren,” zegt droogtecoördinator Jan Kruit op Radio 1. Op zandgronden is het volgens Kruit noodzakelijk om watervoorraden op te bouwen. Zeker gezien de warme, droge dagen vanaf het weekend is het van belang zoveel mogelijk smeltwater op te vangen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties