‘Aanbod kwekers sluit niet aan op behoefte tuinontwerper’

Het aanbod van kwekers sluit niet altijd aan bij de behoefte van tuinontwerpers en –architecten. Dat bleek vrijdag tijdens een discussie op de hoveniersdag van GrootGroenPlus.

Ontwerper Tom de Witte uit Aardenburg stelde dat kleinschalige kwekers wel specifieke soorten kweken, maar niet in grote aantallen. Bij handelskwekerijen is de soortechtheid van planten vaak weer een probleem.

Volgens Jeroen Verheyen van Duo Verde uit Brasschaat is het een kwestie van vraag en aanbod. „Als er genoeg vraag is naar een bepaalde soort komt het aanbod vanzelf.”

Ben van Ooijen van de Tuinen van Appeltern vertelde dat dit precies de bedoeling is van de vasteplantentuin die daar enkele jaren geleden is aangelegd. „De consument ziet een plant en vraagt ernaar, vervolgens moeten de kweker en hovenier voor het aanbod zorgen.”

Vlnr Erik Verheijen (Verlimex), Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern), discussieleiders Marcel Haarbosch en Emiel van den Berg, Tom de Witte (tuinontwerper) en Jeroen Verheyen (Duo Verde).