Aantal aantastingen door bacterievuur afgenomen

In 2015 zijn 93 aantastingen door bacterievuur aangetroffen in de zogenoemde bufferzones. Dat is minder dan het jaar ervoor toen 110 aantastingen werden gevonden.

Naktuinbouw zorgt, onder toezicht van de NVWA en in opdracht van de Raad, voor de Boomkwekerij voor controles op bacterievuur op bedrijven en in de groene ruimte.

In 2015 zijn zo’n 41.500 objecten, zoals individuele planten, hagen of bosschages, gecontroleerd op bacterievuur in de twaalf bufferzones. Halverwege de jaren 80 waren er nog zo’n 4.000 vondsten per jaar.

Door de extra inspecties is dit in de loop der jaren teruggebracht tot zo’n 100 per jaar. De infectiedruk is in Nederland dus flink afgenomen.

Bijzonder landschappelijke waarde
Er geldt een opplantverbod voor planten die zeer gevoelig zijn voor bacterievuur: een verbod om aan-, her- of bij te planten. Een uitzondering op het opplantverbod geldt voor landschappelijk waardevolle meidoorns. Dit zijn uitzonderingsgebieden binnen de bufferzones.

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen van Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant dienden verzoeken voor uitzonderingsgebieden in voor zeven van de twaalf bufferzones.