Aantal gemeenten opnieuw gedaald

Op 1 januari 2014 telt Nederland 403 gemeenten. Dat zijn er vijf minder dan een jaar eerder. De aanhoudende daling van het aantal gemeenten heeft geleid tot steeds meer gemeenten met een groot oppervlakte.

In 2014 is de nieuwe gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is hiermee in 2014 opgeheven.

Ook in Zuid-Holland vond er een gemeentelijke herindeling plaats. Per 2014 is Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

Oppervlakte
In 2014 beslaan elf gemeenten een oppervlakte van meer dan 300 km2. In 2000 waren dat er zes. Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon, Hardenberg, Steenwijkerland en nu ook De Friese Meren hebben zich na 2000 in het rijtje gevoegd.

Eerder waren dat al Noordoostpolder, Emmen, Midden-Drenthe, Apeldoorn, Dronten en Ede. De grootste gemeente in Nederland, Súdwest-Fryslân, heeft een oppervlakte van 505 km2.