Acer platanoides ’bijna inheemse’ boom voor stad en buitengebied

Steeds vaker kiezen ontwerpers en beheerders ervoor om in beplantingen verschillende boomsoorten door elkaar te gebruiken. Daarbij is er steeds meer aandacht voor inheems sortiment, zeker in het buitengebied. Dat inheemse sortiment is echter vrij mager. In zulke beplantingen, maar ook in groenstroken in de stad kan Acer platanoides een waardevolle rol spelen.

Blad en vruchten van Acer platanoides, de Noorse esdoorn. Foto Shutterstock

Of Acer platanoides zich nu wel of niet zonder toedoen van de mens binnen onze huidige landsgrenzen heeft gevestigd is niet zeker, zeker is wel dat hij bijzonder dicht in de buurt is gekomen. In Duitsland en België wordt de soort als inheems beschouwd. Hoe dan ook is de belangrijkste reden om inheemse bomen aan te planten de bijdrage die ze leveren aan de biodiversiteit en het ecosysteem. En Acer platanoides komt wel degelijk voor in gebieden met een grote overlap wat betreft flora en fauna met Nederland. Het is bovendien een zeer bruikbare boomsoort die redelijk bodemvaag is, winterhard, windvast, met een mooie herfstkleur en bloemen die door bijen bezocht worden voor nectar en stuifmeel.

Lees in het artikel in TenL 8 over de verschillende toepassingen, standplaatseisen, mogelijke problemen en cultivars van deze soort. Lees ook wat de experts van Plantkundig en Van den Berk Boomkwekerijen vinden van de mogelijkheden van deze ’bijna inheemse’ boom. Heb je een digitaal abonnement klik dan hier om meteen te beginnen met lezen (met inlog).

Nog geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties