Actief Spijk wint Steenbreektrofee 2019

Stichting Actief Spijk heeft de Steenbreektrofee 2019 gewonnen. Onder aanvoering van de bewoners is het dorpshart van het 680 zielen tellende dorpje waar mogelijk vergroend.

Stichting Actief Spijk
Robert Ariesen en Guido Ariesen van Stichting Actief Spijk, de trotse winnaars van de Steenbreektrofee 2019.

Tijdens de Nationale Groendag op 14 november in Wageningen namen Robert en Guido Ariesen van Stichting Actief Spijk de trofee in ontvangst. de jury van de Steenbreektrofee was onder de indruk van het door hen opgezette project ’Realisatie Dorpshart Spijk’.

Groene voortuinen en speelwadi’s
Onder aanvoering van de bewoners zijn in het dorpshart versteende tuinen getransformeerd tot groene voortuinen, waar mogelijk is asfalt vervangen door groen en er zijn diverse speelwadi’s aangelegd. De betrokkenheid van de inwoners heeft geleid tot een vruchtbare samenwerking met zowel de gemeente Zevenaar als de woningbouwvereniging, het parochiebestuur, diverse verenigingen en het bedrijfsleven.

Juryvoorzitter Margot Ribberink: „De jury waardeert de grote aandacht die is besteed aan zowel duurzaamheid als biodiversiteit.’’

Aanmoedigingsprijs voor Helders Hofje
De aanmoedigingsprijs ging naar het Jan-Hendrik Smit Hofje in Den Helder. In relatief korte tijd is er veel bereikt in dit hofje in de wijk Tuindorp. Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen heeft onder aanvoering van nieuwkomer Esther van der Plaat inmiddels twaalf stukken grond in de wijk in beheer. Die zijn ingericht als moestuinen, wildebloementuinen, pluktuinen en bijentuinen.

De jury vindt het een uitstekende zaak dat de doelstellingen zijn vastgelegd in een convenant tussen gemeente, woningstichting en belangenvereniging. „Nu is het belangrijk het schoolplein verder aan te pakken en te vergroenen. Dan gaat het totaal een echt Steenbreek-project worden.’’

Bevorderen biodiversiteit en sociale cohesie
In totaal waren er tien inzendingen voor de Steenbreektrofee, daarvan zijn er vier genomineerd. De jury heeft deze projecten op 25 oktober op locatie beoordeeld. De winnende projecten dienen als inspiratie en voorbeeld voor anderen. Het zijn initiatieven die de biodiversiteit bevorderen en een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid, sociale cohesie en klimaatadaptatie. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de trofee.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties