Afbreekbare potten zijn er, nu de vraag nog

Een lange zoektocht van Boot & Dart Boomkwekerijen naar biologisch afbreekbare potten, leidde tot een pot die al vier jaar door het bedrijf als beste alternatief voor plastic wordt gezien. Deze pot is koud composteerbaar, waardoor de plant met pot en al de grond in kan.

Dat levert volgens bedrijfsleider Geert Mutsaers voordelen voor de klant op. Hij bukt om een Cornus sericea ’Kelseyi’ van het containerveld te pakken. „Kijk, hoeveel wortels deze plant maakt. Als deze in een plastic pot zou staan kost dit een hovenier echt meer werk om de pot eraf te halen.”

Afbreekbare pot duurder

Waarom gaat dan toch maar een paar procent van de productie van Boot & Dart weg in de afbreekbare pot? „Te duur”, luidt het even simpele als duidelijke antwoord van Mutsaers. Maar op die prijs is volgens hem nog heel wat af te dingen. „Bij inkoop letten onze klanten – veelal gemeenten – vanzelfsprekend op de prijs. Die is van de afbreekbare pot nou eenmaal flink duurder dan van een gangbare zwarte pot. Maar gemeenten houden daarbij geen rekening dat de hovenier die het planten voor z’n rekening neemt kosten kan besparen. Als ze die besparing zouden meerekenen, denk ik dat het prijsverschil minimaal is.”

Verbaasd dat het niet wordt opgepakt

Maar als de hogere prijs van de pot versus de arbeidsbesparing door de hovenier elkaar zo’n beetje opheffen, moet dat verhaal toch aan klanten zijn uit te leggen? „Tja, het verbaast mij ook dat het niet breder wordt opgepakt. We kweken al een paar jaar deels in deze pot en blijven dit voorlopig ook doen. We zien de pot als een oplossing voor problemen rondom het gebruik van plastic en door arbeidsbesparing deels ook voor krapte op de arbeidsmarkt bij hoveniers. Ik blijf hoopvol dat de pot toch een keer z’n vruchten gaat afwerpen”.

Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 8 of in ons digitale magazine (met inlog). Hierin onder andere positieve en negatieve ervaringen van gebruikers en de prijsontwikkeling van afbreekbare potten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties