Al 300.000 bomen aangeplant voor 1 miljoen bomenplan Limburg

  De provincie Limburg heeft inmiddels 300.000 extra bomen aangeplant als onderdeel van het 1 miljoen bomenplan. Dat meldt de provincie op haar twitterkanaal.

  In het collegeprogramma ‘Vernieuwend Verbinden’ is het plan opgenomen om binnen twee Statenperiodes 1 miljoen bomen te planten. „Met het aanplanten van 1 miljoen bomen willen we niet alleen een kwantitatieve slag maken maar ook een kwalitatieve. Een boom is niet alleen natuur, het is ook landschap, cultuurhistorie, gevoel, recreatie en leefbaarheid.”

  Er zijn inmiddels al een half miljoen aanvragen voor bomen binnengekomen bij de provincie. In totaal wordt hiervoor €2 miljoen beschikbaar gesteld. Er geldt een drempelbedrag van €25.000 per aanvraag. Kleinere aanvragen kunnen echter worden gebundeld om zo toch aan het drempelbedrag te komen. Stichting IKL is een van de partijen die voor bundeling kan zorgen.

  De teller bij het Limburgse 1 miljoen bomenplan staat inmiddels op 300.000.
  Klimaatverandering

  De provincie houdt bij de aanplant ook rekening met klimaatverandering. „In principe is de genenpool van de inheemse soorten voldoende breed om zich als soort te kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden, maar mogelijk zijn niet alle soorten flexibel genoeg. […] Sommige  van de inheemse soorten hebben het moeilijk en het kan wenselijk zijn om meer keuze te hebben in boomsoortenassortiment. Daarom wordt op dit moment wel onderzoek gedaan naar alternatieve (buitenlandse) boomsoorten.”

  Wel let de provincie daarbij op mogelijk invasieve soorten. „Uiteraard moet voorkomen worden dat er soorten geplant worden die zich invasief gedragen. Het kan daarom goed zijn om sommige soorten uit te proberen en te experimenteren op proeflocaties.” Aanvragen mogen ook niet te veel strijdig zijn met de cultuurhistorische kwaliteiten van het landschap.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties