Apeldoorn plant eerste energiebos aan

De gemeente Apeldoorn plant samen met duurzame energiecoöperatie Apeldoorn (deA) een energiebos aan in Zuidbroek. Het gaat om een proef om te bepalen welke boomsoorten het meest geschikt zijn voor biomassa.

Op woensdag 12 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt het energiebos in Zuidbroek aangeplant. Scholieren van basisschool de Diamant, onder leiding van leerlingen Bos- en Natuurbeheer van Helicon Opleidingen en IVN Apeldoorn, planten dan ruim 1.000 bomen en struiken die later energie gaan leveren.

De takken van de bomen worden om de drie tot zes jaar geoogst en versnipperd. Door verbranding in een grote lokale houtkachel levert deze biomassa zo lokale energie, bijvoorbeeld aan het warmtenet voor de woningen in Zuidbroek. Gemeente Apeldoorn en deA hebben een subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken voor de aanplant van de bomen.

Meer energiebosjes
De aanplant in Zuidbroek is een eerste pilot om te bepalen welke soorten het beste gedijen en de meeste energie opleveren. Ook het aangrenzende Weteringse Broek aan de andere kant van de snelweg biedt ruimte voor de aanleg van energiebosjes.

Op dit moment kijkt deA samen met de Agrarische natuurvereniging Veluwe IJsselzoom naar de wijze waarop energiebosjes beheerd en geoogst kunnen worden.

Om het gebied ook voor recreatie aantrekkelijk te maken, komen er wandelpaden in de energiebosjes. Op deze manier krijgt het landschap een grotere economische betekenis waar ook bewoners en ondernemers van kunnen profiteren.