App helpt bestrijding invasieve waterplanten

De nieuwe iPhone app ‘iWaterplant’ helpt waterschappen en terreinbeheerders invasieve waterplanten zo vroeg mogelijk in kaart te brengen. Via de app kun je een foto maken en versturen naar Floron, binnen een paar dagen krijg je bericht of het gaat om een invasieve waterplant.

Geverifieerde waarnemingen van iWaterplant worden vervolgens doorgegeven aan de Nationale Databank Flora en Fauna. De meldingen komen ook bij het juiste waterschap terecht. Het waterschap kan dan direct actie ondernemen.

Invasieve waterplanten zijn verwilderde vijver- en aquariumplanten die soms explosief groeien en sloten en plassen bedekken. Dit kan tot wateroverlast en schade aan de natuur leiden. Het bestrijden van deze planten kost waterschappen en terreinbeheerders veel geld.

Komen de invasieve planten in het water terecht dan is het belangrijk dat ze zo vroeg mogelijk ontdekt en bestreden worden om overlast en hoge kosten te voorkomen. Daarvoor moeten de soorten wel eenvoudig kunnen worden herkend en gemakkelijk kunnen worden gemeld. Hiervoor is iWaterplant bedoeld.

De app is een initiatief van de NVWA, Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, FLORON en Waterschap Vallei en Veluwe. Volgend jaar is de app ook voor Android-telefoons beschikbaar.

Download de app hier.