Aventus Entreeschool en IPC starten nieuwe opleiding

Vanaf het nieuwe schooljaar starten Aventus Entreeschool en particuliere opleider IPC Groene Ruimte gezamenlijk een opleiding voor mensen die werkzaam zijn in de AMBOR-branche. Dit zijn medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de openbare en groene ruimte in woonkernen.

Directe aanleiding voor de samenwerking is een vraag van de gemeente Rotterdam die voor het project Schone stad haar milieu-medewerkers wil bijscholen en zo een kwaliteitsimpuls wil geven aan het beheer en onderhoud van de publieke ruimte. Donderdag 4 juli ondertekenden beide organisaties hiervoor een samenwerkingsconvenant in Apeldoorn.

In ontwikkeling

Omdat de hele afval- en groenbeheersector sterk in ontwikkeling is, vraagt dit meer scholing van de werknemers. Er zijn strengere eisen gekomen aan het vak, medewerkers moeten veel weten over afvalscheiding, Arbo en veiligheid. Ook de communicatie met en service naar de burgers is onderdeel van de nieuwe opleiding.

Jan Buijserd, manager van de Aventus Entreeschool: „Met een opleiding en een diploma kunnen de medewerkers beter hun beroep uitoefenen. Daarnaast worden ze ook weerbaarder en kunnen zich beter staande houden in de maatschappij.”

Combinatie werken en leren

Milieu-medewerkers kunnen zich ontwikkelen in hun beroep. Degenen die nog helemaal geen schooldiploma hebben, starten met een mbo-niveau 1 opleiding. Collega’s met een diploma starten op mbo-niveau 2. Het is belangrijk dat de cursisten werken in de branche, omdat de opleiding in deeltijd wordt aangeboden in een combinatie van werken en leren.

Johan van Apeldoorn van IPC: „We gaan de opleiding verzorgen in opdracht van gemeenten, hoveniers of andere opdrachtgevers. Daarbij vullen we elkaar goed aan. Onze docenten verzorgen de praktijklessen en de docenten van Aventus de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en omgangskunde.”

Opleidingsbehoefte

De opleidingsbehoefte van de opdrachtgever en deelnemers zijn het uitgangspunt van de opleiding. „Cursisten leren efficiënter in hun eigen werkpraktijk, afgestemd op hun eigen wensen en leerdoelen. Dat maakt het leren ook leuk.”

De eerste opleiding start in Rotterdam, maar – afhankelijk van de vestigingsplaats van opdrachtgevers – kan de opleiding in heel het land aangeboden worden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties