‘Begrijpelijke begroting, maar er is aanzienlijk meer nodig’

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden dat het kabinet onder de omstandigheden een begrijpelijke begroting heeft gemaakt, maar voor het terugbrengen van groei van de economie is meer nodig.

De lastenverlichting is bescheiden in het licht van de lastenverzwaringen in de afgelopen jaren voor bedrijven en burgers. De laatsten zitten in veel gevallen ook nog met woningschulden.

Netto lastenverlichting
De drie organisaties roepen op om de komende belastingherziening te gebruiken voor een aanzienlijke netto lastenverlichting. Dat biedt perspectief op het weer aan de gang helpen van de binnenlandse economie.

Ook van groot belang is dat overheid en ondernemers hun gezamenlijke exportinspanningen vergroten. Daar is nog veel winst en werk te behalen.

Lage btw-tarief
De ondernemingsorganisaties zijn blij dat het lage btw-tarief op onderhoud en renovatie wordt verlengd tot 1 juli 2015. Naast de arbeidskosten voor onderhoud en renovatie van de eigen woning, vallen arbeidskosten van hovenierswerkzaamheden en architecten onder deze regeling. Deze maatregel betekent in 2015 een eenmalige lastenverlichting van 128 miljoen euro.