Best concurrerende plant overleeft klimaatverandering

Niet de meest efficiënte planten, maar de exemplaren die hun directe buren weten weg te concurreren overleven de klimaatverandering. Dit concludeert een team van Wageningse en Utrechtse ecologen en geowetenschappers.

In klimaatmodellen wordt er vaak van uitgegaan dat planten die zich het beste weten aan te passen aan het veranderende klimaat zullen triomferen in de ’survival of the fittest’. Dat is niet terecht, stelt promovenda Marloes van Loon in het wetenschappelijke New Phytologist.

Valspelen
Dat binnen een soort niet de meest efficiënte planten altijd het meeste nageslacht krijgen, maar de planten die hun directe buren weten te verslaan, blijkt uit proeven met sojaplanten. De sojaplanten die iets hoger worden of grotere bladeren krijgen, overschaduwen letterlijk hun buren. Door deze vorm van ’valsspelen’, zoals wetenschappers dat noemen, wint niet de plant die zonlicht het meest optimaal omzet, maar de plant die het meest concurrerend is.

In de natuur spelen behalve licht nog veel meer factoren een rol. In bossen staan bijvoorbeeld vele soorten naast elkaar, die concurreren om licht, maar ook om water en nutriënten.

Foto: Fritz Geller-Grimm