Bijenhotels voor Gezonde Schoolpleinen

VHG heeft vrijdag 21 bijenhotels ontvangen van sociale onderneming De Krachtfabriek in Houten. De handgemaakte bijenhotels zullen via aangesloten hoveniers een plek krijgen bij scholen die deelnemen aan de actie ‘Gezonde Schoolpleinen’.

Hoveniers hebben in juni op 20 schoolpleinen verspreid over het land een vierkante meter vogel- en vlindertuin of moestuin aangelegd. Met deze nestgelegenheid, in combinatie met de voor vlinders en bijen aantrekkelijke beplanting op het schoolplein, moeten meer insecten worden aangetrokken.

Duurzame producten
De bijenhotels zijn gemaakt van afvalhout dat nog goed geschikt is voor hergebruik. „Wat deze duurzame producten extra bijzonder maakt, is de vervaardiging ervan door mensen van De Krachtfabriek”, stelt VHG-directeur Egbert Roozen.

De Krachtfabriek is een organisatie voor werkwillenden. Zij hebben een stadswerkplaats gecreëerd waar mensen die werk zoeken elkaar kunnen ontmoeten, motiveren en inspireren. „Op een laagdrempelige manier kan iedereen zijn talenten delen en nieuwe ontdekken. VHG draagt dit initiatief een warm hart toe en heeft daarom de opdracht verstrekt voor het maken van de bijenhotels.”

Gezonde schoolpleinen
De komende maanden zullen de hoveniers de bijenhotels aanbieden aan de basisscholen waar zij tijdens de Nationale Tuinweek in juni dit jaar één vierkante meter tuin hebben aangelegd.

Deze scholen nemen deel aan het project Gezonde Schoolpleinen. Tussen 2014 en 2016 realiseren in Nederland zeventig scholen een Gezond Schoolplein. Op zo’n schoolplein kunnen leerlingen leren van en over de natuur.

VHG-directeur Egbert Roozen (links) neemt de bijenhotels in in ontvangst van Ben Smits van De Krachtfabriek.