Bijna 20.000 banen behouden dankzij verlaagde btw

Als gevolg van de tijdelijke btw-verlaging op arbeid zijn in de gehele bouw- en groenvoorzieningsector bijna 20.000 banen behouden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 952 directeuren en 6.000 consumenten.

Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat USP in juni 2013 ook heeft uitgevoerd op verzoek van vrijwel alle relevante brancheorganisaties. Naar aanleiding van de tijdelijke btw-verlaging op 1 maart 2013, bleek uit het eerste onderzoek dat bij 15% van de bedrijven sprake was van banenbehoud.

Uit het tweede onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen tot 30%. Dit betekent dus dat als gevolg van het verlaagd btw-tarief bijna een op de drie bedrijven geen mensen heeft hoeven ontslaan.

Verlenging
In totaal heeft de btw-regeling bij bijna de helft van de bedrijven uit de bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector ervoor gezorgd dat zij niet of minder hebben hoeven snijden in hun personeelsbestand.

Een verlenging van de regeling, die nu loopt tot 1 januari 2015, is volgens de bedrijven zeer welkom en noodzakelijk, aangezien echt herstel niet voor 2016 wordt verwacht.