Binder Groenprojecten wint Heemprijs 2014

Binder Groenprojecten uit Portugaal is winnaar van de Landelijke Heemprijs 2014. Binder won met het project ‘Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij Rotterdam’. De Heemprijs is voor het beste natuurontwikkelingsproject en werd uitgereikt op 19 september.

De acht inzendingen voor de Heemprijs werden beoordeeld door drie deskundige juryleden: Roel ter Horst (Afdelingshoofd Openbare ruimte gemeente Utrechtse Heuvelrug), Jeroen van Westen (landschapskunstenaar) en Kim van der Leest (duurzaamheidspecialist).

Innovatief project
De jury kende het project ‘Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij Rotterdam’ in Europoort de eerste prijs toe „omdat het is gelukt in een hard-core industriegebied kleurrijke natuur dicht bij werknemers te realiseren”. De jury beoordeelde dit als een innovatief project, dat een voorbeeld kan zijn voor het heroveren van industriegebieden van Nederland.

Hoek Hoveniers met het vakantiepark Dunimar in Noordwijkerhout en Verhoeve Groen met de Ontmoetingstuin Woonzorgcentrum de Lijte en Lijtehiem in Ureterp sleepten de tweede en derde prijs in de wacht.

Beoordeling
De jury beoordeelt de ingezonden projecten op basis van een aantal richtlijnen zoals maatschappelijk draagvlak voor het project, natuurwaarde, duurzaamheid en enkele kwaliteitseisen ten aanzien van de verhouding tussen inheemse kruiden en gras, de aantallen ingezaaide soorten en de monitoring.

De landelijke Heemprijs is een prijs voor bij Heem aangesloten bedrijven. Heem is een kennisconcept voor natuurontwikkeling op basis van inheemse vegetaties en een natuurlijk en duurzaam beheer. De missie van Heem is het terugbrengen van inheemse flora in het verstedelijkte Nederland.

Het winnende project van Binder Groenprojecten in Rotterdam.