‘Blijvend lage btw impuls voor verduurzaming woningen’

Na Bouwend Nederland en VHG roept nu ook installateurskoepel UNETO-VNI op om de lage btw blijvend te maken. Volgens UNETO-VNI helpt een laag btw-tarief om woningen versneld energiezuinig te maken.

Het 6% btw-tarief is het duwtje dat veel woningbezitters en woningcorporaties nodig hebben om te investeren in energiezuinige maatregelen. Dat schrijft UNETO-VNI in een brief aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn dankzij de maatregel al veel woningen voorzien van zonnepanelen, energiezuinige hr-ketels, energiezuinige verlichting en inbouwapparatuur.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: „Uit een rondvraag onder onze leden blijkt dat veel opdrachtgevers hun energiebesparingsplannen op de lange baan schuiven als de btw weer naar 21% gaat. Na 1 juli verwachten installateurs zelfs een daling van het aantal opdrachten met circa 20%.”

Siertsema roept de Tweede Kamer daarom op om de lage btw blijvend te maken en daarmee de verduurzaming van de gebouwde omgeving een impuls te geven. „Zo’n 40% van het totale energieverbruik in ons land komt voor rekening van gebouwen en woningen. Dankzij de lage btw nemen we meer energiebesparende maatregelen en gaat dat percentage drastisch omlaag. Laten we die kans niet onbenut laten.”