Bloeikas Amsterdam RAI in de prijzen

Het project Bloeikas Amsterdam RAI van Nelissen ingenieursbureau is op 18 maart uitgeroepen tot winnaar van de Vernufteling 2015. Volgens het juryrapport levert het project een tastbare bijdrage aan de stedenbouw van de 21ste eeuw.

Het Amtrium is het nieuwe congresgebouw/restaurant van de RAI en is een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. De grote op de zon gerichte zuidgevel levert het gebouw passieve warmte. Het adviesbureau Nelissen voor technische installaties kwam met het idee om de ruimte achter de glazen wand in te richten als groente- en fruitkas, waarvan de producten direct worden gebruikt door het restaurant.

Het juryrapport zegt over het project: „Die teelt levert in het omgevingsbeeld van de RAI niet alleen de eerste groene gevel, hij draagt ook bij aan de kwaliteit van de lucht in het gebouw, levert een nieuwe vorm van stadslandbouw die voor Nederland uniek is, en geeft de bezoekers en de omgeving een nieuwe manier op zich met de teelt van voedsel te identificeren.’

Wat de jury in dit project vooral waardeert is de wijze waarop het allerhande abstracte concepten over de toekomst van de stad tastbaar maakt. Die concepten gaan over energiebesparing, circulair gebruik van grondstoffen, lokaal produceren van voedsel, integratie van functies. Het Amtrium maakt dat op tal van aspecten concreet, en levert zo een tastbare bijdrage aan een nieuwe grondslag voor de stedenbouw van de 21ste eeuw.