Bloemen en kruiden ingezaaid op oevers in Zoeterwoude

  In de gemeente Zoeterwoude is over een lengte van drie kilometer een mengsel van kruiden en bloemen ingezaaid langs sloten van polders. Dit is onderdeel van het project ‘Kilometers Bloemrijke Oevers’. Het doel van dit project is om de biodiversiteit van de flora en de fauna in de regio te verhogen.

  Naar verwachting bloeien de bloemen vanaf het voorjaar tot de zomer. Dit is goed voor bijen en andere insecten én daarmee ook voor de bestuiving van wilde flora en gewassen. Daarnaast zorgen de bloemen voor een aantrekkelijk landschap.

  Het kruiden- en bloemenmengsel bestaat uit zaden van inheemse soorten en is ingezaaid op initiatief van Gebiedscollectief De Groene Klaver en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het gaat om inheemse soorten als, de gele morgenster, verschillende soorten klaver, duizendblad, boterbloem, knoopkruid en margriet.

  Bloemrijke oevers

  Het project Kilometers Bloemrijke Oevers sluit aan bij de ambities van het Rijnland en De Groene Klaver, om het huidige gebied aan bloem- en kruidenrijke oevers en graslanden te verdubbelen. De afgelopen jaren is het grasland 35 ha kruidenrijker geworden. Ook dit najaar is hier 5 ha aan toegevoegd. In de toekomst moet er nog 8 km aan bloem- en kruidenrijke oevers bijkomen.

  In hoeverre het project succesvol is, zal later blijken. De Groene Klaver gaat de ontwikkeling van de oevers monitoren op plantensoorten en in de toekomst mogelijk ook op diersoorten.

  Bloemrijke oevers
  Bloemrijke oevers dragen bij aan het verhogen van de biodiversiteit. (Foto: Shutterstock)

  Actief meedoen

  Momenteel doen er drie agrariërs mee aan het project. Ook voor andere agrariërs is het mogelijk om mee te doen, door contact op te nemen met De Groene Klaver via coördinator@degroeneklaver.nl. Daarnaast kunnen ook inwoners meedoen. In het voorjaar van 2022 organiseert initiatiefgroep Weipoort Bijpoort samen met Groene Cirkel Bijenlandschap activiteiten om inwoners van de buurtschap Weipoort aan te sporen om hun tuin of erf bijvriendelijk te maken. Aanmelden hiervoor kan via zoeterwoudebijpoort@frankenbol.nl.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties