Bodemkaart van Nederland vrij beschikbaar

  Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakt de ‘Bodemkaart van Nederland’ – een omvangrijke database over de Nederlandse bodem – vrij toegankelijk. De bodemgegevens zijn nuttig voor allerlei toepassingen zoals (precisie)landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening en landschapsarchitectuur.

  De Bodemkaart van Nederland biedt een schat aan gedetailleerde informatie over de Nederlandse bodem. Boeren en natuurbeheerders kunnen de informatie gebruiken voor gerichte bodemverbetering. De bodemkaarten worden als open-data online aangeboden zodat iedereen online kan zien hoe de bodem is opgebouwd.

  Collectie

  Het ministerie van Economische Zaken heeft in de loop der jaren een omvangrijke collectie van bodemgegevens en hoogwaardige bodemkaarten opgebouwd. Die gegevens dienen als fundament voor beleid, zoals duurzaam bodembeheer, beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen, mestbeleid, natuurontwikkeling en klimaatbeleid. Maar de bodemgegevens zijn ook nuttig voor allerlei andere toepassingen, zoals (precisie)landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening en landschapsarchitectuur.

  Tot nu toe waren deze bodemgegevens niet vrij toegankelijk voor het publiek. Hierin komt verandering. Vanaf juli wordt de ‘Bodemkaart van Nederland’ beschikbaar gesteld als open data, toegankelijk voor iedereen. De bodemkaart is een digitale kaart van de opbouw en samenstelling van de bodem van Nederland.

  Boringen

  De gegevens in de Bodemkaart van Nederland zijn door Wageningen Environmental Research zorgvuldig verzameld door in heel Nederland tot een diepte van 1,5 meter te boren en monsters van de bodem te nemen. Die monsters zijn vervolgens onderzocht in een laboratorium, waarna de precieze opbouw en samenstelling van de grond in kaart is gebracht. Door heel Nederland zijn inmiddels zo’n 340.000 boringen in de bodem gedaan.

  Detail

  De Bodemkaart van Nederland bevat meer dan 300 typeringen van de bodem, zoals klei, veen, zand en löss, chemische beschrijvingen zoals zuurgraad en kalkgehalte en het organische stofgehalte. Door toepassing van nieuwe technieken – zoals gebruik van satellietdata – wordt de kwaliteit van de kaart steeds verder verbeterd en wordt steeds meer detail toegevoegd.

  Bekijk de Bodemkaart in de PDOK Viewer. Klik in de viewer op BRO – Bodemkaart 1:50.000 en vink e laagnaam Bodemkaart 1:50.000 aan. De bodemkaart is zowel als webservice als downloadfile beschikbaar. De kaart kan ook worden gevonden via het Nationaal Georegister of via data.overheid.nl.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties