Boekentip: Experimental Landscapes

In het boek Experimental Landscapes: Testing the Limits of the Garden worden 25 tuinen uitgelicht die de afgelopen jaren op het Canadese internationale tuinenfestival in Quebec zijn aangelegd. Stuk voor stuk zijn het experimentele tuinen die de grenzen van het ontwerpersvak onderzoeken.

Het tuinenfestival in Canada heeft sinds 2000 meer dan 150 projecten opgeleverd. Daar zitten tuinen tussen van ontwerpers als Michael Van Valkenburgh, Topotek 1 en Claude Cormier. In de projecten – die het midden houden tussen tuinontwerp en landschapskunst – wordt volop geëxperimenteerd met materialen, ontwerpmethoden en concepten.

Anouk Vogel
25 daarvan zijn nu gebundeld in het boek Experimental Landscapes. Op de voorkant staat de installatie ’Courtesy of Nature’ van de in Amsterdam gevestigde Anouk Vogel en Johan Selbing. Hun project maakte dit jaar deel uit van het festival.

Essays en reflecties
Het boek is samengesteld door Emily Waugh en uitgegeven door Birkhäuser. Behalve de festivaltuinen bevat het boek verschillende essays van tuin- en landschapscriticus Tim Richardson en landschapsarchitect Marc Hallé. Ook hebben een aantal festivalontwerpers reflecties geschreven op de tuin en het ontwerpersvak. Het boek is te koop via www.refordgardens.com.