Tuin en Landschap Tips Bomen centraal in nieuwe tentoonstelling Gorcums museum

Bomen centraal in nieuwe tentoonstelling Gorcums museum

0

Bomen die de wereld van de mens hebben overgenomen, bomen als stille getuigen van oorlogsverschrikkingen of als decoratief element: de nieuwe tentoonstelling van het Gorcums museum Dromen van Bomen toont de verschillende rollen die bomen in kunstwerken innemen.

Van 30 maart tot en met 15 september 2019 is de tentoonstelling te bezichtigen. In Dromen van Bomen worden oude en nieuwe kunstwerken gecombineerd. Bomen en bos spelen daarin de hoofdrol.

Zo is er een schilderij van dé landschapsschilder van de 17e eeuw, Salomon van Ruysdael (1602-1670), te zien. Daarop steekt een prominente boompartij af tegen een indrukwekkende wolkenlucht.

Simon van Ruysdael - Dromen van Bomen
Salomon van Ruysdael – Rivierlandschap

Stille getuigen in schuldig landschap
In de werken van Armando (1929-2018) zijn bomen de stille getuigen van de oorlogsverschrikkingen en zo onderdeel van een ’schuldig landschap’. Ten tijde van de oorlog woonde Armando vlak bij het beruchte Kamp Amersfoort. Hij zag hoe het bos waar hij speelde, veranderde in een gevaarlijk gebied met wachttorens.

De boomfantasieën van kunstenaar Patrick Bergsma (1965) zijn speels en mysterieus. In zijn sculpturen hebben bomen de wereld van de mensen overgenomen.

De tentoonstelling Dromen van Bomen combineert het werk van meer dan veertig kunstenaars, met onder meer schilderijen, foto’s en sculpturen.

Dromen van Bomen - Henk Ganzeboom
Henk Ganzeboom – Sphere 3

 

 

Reageer op dit artikel

avatar