Bomen efficiëntere fijnstofvangers dan gedacht

Bomen zijn efficiënte afvangers van fijnstof. Dat blijkt uit Engels onderzoek in Environmental Science and Technology. Woningen in de stad met een berk voor de deur kregen de helft minder fijnstof binnen.

Recente Europese studies geven aan dat zelfs lage hoeveelheden fijnstof schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Daarmee neemt het belang van gedegen onderzoek naar effecten van bomen op fijnstof alleen maar toe.

Volgens nieuw Engels onderzoek met berken is er duidelijk verschil in fijnstof in woningen met en zonder bomen voor de deur. De hoeveelheid fijnstof werd in de woningen gemeten door met een doek tv-schermen af te nemen.

Berkenbomen
Door bakken met jonge berkenbomen voor de huizen te zetten, nam de hoeveelheid fijnstof die de woningen binnenkwam met 50% af. Vooral de haartjes op de berkenbladen bleken zeer effectief in het afvangen van fijnstofdeeltjes.

Volgens de onderzoekers wordt het positieve effect van bomen langs verkeerswegen in bestaande atmosferische modellen mogelijk zwaar onderschat.