Bomen en planten duurder door btw-verhoging

Verhoging van het btw-tarief van 6 naar 21% raakt ruim 6% van alle goederen en diensten. Dat heeft het CBS berekend. Bomen en planten zouden 14% duurder kunnen worden als gevolg van de btw-verhoging.

Ruim 6% van alle consumentenaankopen wordt direct geraakt als het lage btw-tarief op een groot aantal producten wordt verhoogd naar 21%. Als deze btw-verhoging in de prijzen zou worden doorberekend, kan dat een opwaartse invloed op de inflatie hebben die kan oplopen tot 0,9%. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van CBS.

Op dit moment valt 22,9% van onze consumptieve bestedingen onder het lage btw-tarief. Hiervan behoort 6,4% niet tot de primaire levensbehoeften.

14% duurder
Een verhoging van de btw naar 21% kan er toe leiden dat deze goederen 14% duurder worden. Bouwdiensten, maar ook bomen en planten zullen mogelijk in prijs stijgen.

Of de btw-verhoging er ook daadwerkelijk komt, is nog maar zeer de vraag. Op dit moment is er geen meerderheid in de Eerste Kamer voor dit onderdeel van het belastingvoorstel van het kabinet.