Nationale Bomenbank verplaatst zware plataan in Alphen aan den Rijn

Met twee telescoopkranen heeft de Nationale Bomenbank een zware plataan verplant in Alphen aan den Rijn. Na het ongeluk met twee kranen en een brugdeel afgelopen zomer in dezelfde gemeente, is daarbij niets aan het toeval overgelaten.

De twee telescoopkranen die samen een gevaarte, in dit geval een monumentale plataan, ophijsen, zullen ongetwijfeld herinneringen hebben opgeroepen aan vorig jaar toen twee kranen en een brugdeel omvielen en een aantal woningen verwoestten in het centrum van Alphen. Niets werd nu dan ook aan het toeval overgelaten.

Nagerekend
De berekeningen van de Nationale Bomenbank werden nog eens nagerekend door een extern bureau, met extra rijplaten en draglineschotten werden de twee 400 tons kranen maximaal gestabiliseerd en omwonenden konden weliswaar gewoon thuis blijven, maar werden wel gewaarschuwd en uitgenodigd om in het naastgelegen gemeentehuis een kopje koffie te komen drinken.

150 ton
Doordat de boom tot 1,5 m diep wortelde werd de kluit 7x7x1,5 kubieke meter groot en meer dan 150 ton zwaar. De boom moest wijken voor een appartementencomplex en werd zo’n 17 m verplaatst. De verplanting verliep zonder problemen.