Bomenmakelaar gaat verder als stichting

De Bomenmakelaar die bemiddelt in vraag en aanbod van gezonde verplantbare volwassen bomen is een stichting geworden. Gemeenten, provincies en (natuur)organisaties kunnen zich bij erbij aansluiten. Stichting Bomenmakelaar beheert een platform waar leden lid van kunnen worden om over gemeentegrenzen heen bomen én kennis over het verplanten van bomen te delen.

Met de stichting wil de Bomenmakelaar gemeenten en provincies verbinden met als doel dat het verplanten van gezonde bomen normaal wordt. Elke gemeente heeft wel eens grote volwassen bomen verplant. Bijna altijd gebeurt dat echter binnen de eigen gemeente. Samenwerking voor boomverplanting over de gemeentegrens komt maar niet van de grond. Stichting Bomenmakelaar wil dat veranderen.

Om de drempel te verlagen heeft de stichting een intranet omgeving gecreëerd zodat organisaties in een besloten omgeving het aanbod van verplantbare bomen met elkaar kunnen delen. Het aanbod wordt ook gedeeld in een landelijk verspreide email notificatie onder beleidsmedewerkers groen onder de titel ’t Boompje van de maand. Mensen die ’t Boompje van de maand ook willen ontvangen kunnen hun emailadres opgeven bij de stichting.

Geen courtage

De stichting heeft afscheid genomen van het courtagemodel van de makelaar. In plaats daarvan is er een platform waar gemeenten, provincies en (natuur-) organisaties lid van kunnen worden. Zo kan de stichting zich meer richten op verbinding van gemeenten in plaats van het faciliteren van het verplantingsproces.

Aanbieders en afnemers hebben vaak al goede relaties met eigen boomverzorgers om bomen te verplanten. Indien nodig heeft de stichting echter een landelijk dekkend netwerk van partners achter de hand. Zij kunnen zo nodig ondersteuning bieden bij het verplanten.

Beslisboom

De stichting werkt aan de ontwikkeling van een beslisboom. Die moet beleidsmakers helpen bij besluiten over behoud, verplanten of kap van bomen bij gebiedsontwikkeling.

Dat er behoefte is aan zo’n beslisboom bleek na de uitgifte van een eerste ruwe versie. De stichting gaat de beslisboom dit jaar met een werkgroep verder uitwerken. Verschillende gemeentes en provincies waaronder Dordrecht en Breda hebben hun medewerking al toegezegd.

Nieuw gezicht

Camiel Versluis is het nieuwe gezicht geworden van Stichting Bomenmakelaar. Van 2005 tot 2011 was hij manager van Groenkeur. Van 2012 tot 2014 werkte hij, in opdracht van CROW, aan de standaardisatie van de boomveiligheidsregistratie. Met Versluis wil de stichting een meer neutrale positie innemen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties