Boom van het jaar 2015 in teken van ’welkome exoot’

Mensen die werkzaam zijn in de groensector worden uitgenodigd bomen voor te dragen voor de verkiezing van de Boom van het Jaar 2015. Deze keer staat de verkiezing in het teken van exoten die het landschap en het straatbeeld in ons land verrijken.

In Nederland worden van oudsher exoten aangeplant. Van verschillende ingeburgerde bomen is bij het grote publiek niet eens meer bekend dat het origineel exoten zijn.

Het thema van de verkiezing draait dit jaar om ’welkome exoten’ waarbij met ’welkom’ wordt bedoeld dat de boom goed toepasbaar is in Nederland, zowel in stedelijke als in landelijke omgeving. De boom moet het dus goed doen in ons huidige maar ook in het veranderende klimaat.

Tot 15 september
Kwekers kunnen tot 15 september hun voordracht – de correcte naam van de boom en contactgegevens – per e-mail sturen naar BoomvanhetJaar@hortipoint.nl. Het wordt op prijs gesteld als een goede foto van de exoot met de voordracht wordt meegestuurd.

Om in aanmerking te komen voor verkiezing moet de boom aan de volgende voorwaarden voldoen:
– de boom is gezond groeiend;
– voldoende voorradig;
– ook toepasbaar buiten Nederland: de exportlanden voor boomkwekers;
– past binnen het thema van de verkiezing dit jaar.

Leden bepalen
Een deskundige jury selecteert uit de voordrachten drie bomen die worden genomineerd voor de verkiezing. Tijdens de jaarvergadering van de LTO cultuurgroep laan-, bos- en parkbomen in januari 2015 kiezen de leden dé boom van 2015.

In 2014 werd Fagus sylvatica verkozen tot Boom van het Jaar. Toen was het thema voor de verkiezing ’Onderhoudsarme bomen’.