Breeam Award 2017 voor Nederlands kantoor met natuurtuin

  Het Limburgse bedrijf Geelen Counterflow heeft de Breeam Award 2017 gewonnen voor het meest duurzame nieuwe kantoor. De prijsuitreiking vond 7 maart plaats in Londen.

  Het bedrijf is gekozen uit ruim veertig projecten van over de hele wereld. Onder meer het kantoor van Ikea in Malmö, Central Square in Leeds en het kantoor van het European Union Intellectual Property Office in Alicante waren concurrenten.

  In 2016 behaalde Geelen Counterflow wereldwijd al de hoogste Breeam-score. De belangrijkste reden voor die score is dat het kantoor volledig is gebouwd uit massief hout zonder lijm. Wanden en vloeren bestaan uit 36 cm dikke lagen vurenhout uit het Zwarte Woud. In dat hout zit 2.000 ton CO2 langdurig opgeslagen waardoor dit kantoor per saldo een negatieve CO2-voetafdruk heeft.

  Natuurtuin

  Rondom het kantoor is een natuurtuin aangelegd van de hand van Iverna Zaalberg van Natuur bij Huis. Daarin zijn voorzieningen aangebracht voor vogels, insecten, kikkers, padden en vleermuizen. Samen met Kwekerij Lageschaar is een prairiebeplanting toegepast met 56 verschillende vaste planten en siergrassen.

  Wat voor de vakjury zwaar woog bij de uitverkiezing was de mate waarin het gebouw als duurzaam voorbeeld kan dienen voor andere kantoren. Uit het juryrapport: „De vakjury was onder de indruk van het robuuste teamwork, het betrekken van onderaannemers en van het aantrekkelijke en innovatieve ontwerp, met een robuuste cradle-to-cradle benadering.’’

  Foto: Iverna Zaalberg