Britse tuinconsumenten weten weinig van fyto-bedreigingen

  Ondanks publiekscampagnes weten Britse consumenten die bomen en planten kopen, weinig af van ziekten en plagen die het Britse groen bedreigen of reeds aantasten.

  Dat blijkt uit het onderzoeksproject Phyto-Threats dat zeven Britse instituten (waaronder Forest Research) hebben uitgevoerd onder 1.500 Britse consumenten van bomen en planten. Tweederde van hen bleek wel gehoord te hebben van iepziekte, waardoor vroeger veel iepen in het Verenigd Koninkrijk zijn gesneuveld.

  Maar slechts 37% heeft van essentaksterfte gehoord, ondanks dat deze ziekte al verspreid in het VK voorkomt, volop in landelijke media verscheen en voor de Britse overheid aanleiding was om het risicoregister ziekten en plagen op te zetten. Vanuit ministerie Defra loopt ook de publiekscampagne ’Don’t risk it!’ tegen insleep van bijvoorbeeld Xylella. Ook de Royal Horticultural Society (RHS) waarschuwt het publiek voortdurend.

  Daarnaast weet 20% iets van eikenprocessierups, Aziatische boktorren en Phytophthora ramorum – de laatste veroorzaakte jaren geleden in tuinen en parken met Rhododendron en Viburnum bodnantense ook wel sudden oak death.

  Tuincentra zijn de belangrijkste informatiebron voor de particuliere kopers, gevolgd door bouwmarkten, supermarkten en kwekerijen.

  Foto: NVWA

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties