‘Teveel bureaucratie bij aannemen mensen met arbeidsbeperking’

  Ondernemers willen minder bureaucratie bij het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor jongeren die nu vanuit het speciaal onderwijs vaak thuis komen te zitten.

  Dat schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en LTO Nederland in een tienpuntenplan dat donderdag is aangeboden aan de nieuwe Tweede Kamer. Het plan is gebaseerd op de praktijkervaringen van ondernemers de afgelopen twee jaar met de zogenoemde Banenafspraak.

  Uniforme aanpak

  Volgens Aart van der Gaag, die de uitvoering van de Banenafspraak aanjaagt namens de organisaties, is het eigenlijk een klein wonder dat er al zoveel mensen aan de slag konden in het bedrijfsleven de afgelopen twee jaar. Nu werken alle 35 arbeidsmarktregio’s en 388 gemeentes op een verschillende manier waardoor werkgevers in de ene regio compleet anders worden behandeld dan pakweg 30 kilometer verderop. Alleen door te zorgen voor één loket en een uniforme aanpak kan meer voortgang worden geboekt. Ook de overheidsregelingen om deze groep mensen aan het werk te helpen, moeten worden gestroomlijnd, aldus Van der Gaag.

  Aandacht voor jongeren

  In het tienpuntenplan wordt verder extra aandacht gevraagd voor jongeren. Nu is het voor gemeenten soms niet lonend om jongeren aan de slag te helpen, aangezien ze nog geen recht op een uitkering hebben. Hierdoor belanden zij na hun opleiding thuis op de bank. Juist voor deze groep is een baan belangrijk om een goede start te kunnen maken in de samenleving. Ondernemers willen die graag bieden, maar daar is een sluitende aanpak tussen school en arbeidsmarkt voor nodig. Ook moeten de jongeren in aanmerking komen voor hetzelfde ondersteuningspakket vanuit de gemeente.

  Banenafspraak

  Werkgevers hebben in de zogenoemde Banenafspraak toegezegd 100.000 extra banen tot 2026 in het bedrijfsleven voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. In 2015 wisten ondernemers hiervan al 15.600 te creëren. De cijfers over 2016 volgen deze zomer, maar de verwachting is dat het bedrijfsleven haar doelstellingen ruim haalt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties