Burgemeester Spies neemt handleiding VHG in ontvangst

Vorige week werd de nieuwe handleiding De Levende Openbare Ruime al gepresenteerd tijdens het oogstfeest van de Citydeal Klimaatadaptatie. Maandag is de handleiding over groen in de openbare ruimte aan burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn overhandigd.

Burgemeester Spies nam de handleiding in ontvangst uit handen van VHG-voorzitter Rien van der Spek en VHG-directeur Egbert Roozen. Ze toonde zich verrast door de uitgebreide opzet van het boekwerk, dat meer dan 500 gerealiseerde praktijkvoorbeelden met toelichting bevat, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk.

Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn neemt de handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst uit handen van VHG-voorzitter Rien van der Spek (links) en VHG-directeur Egbert Roozen. (Foto: VHG)
Masterplan Groen-Blauw Stadshart

„Deze handleiding, op initiatief van VHG, is een bron van inspiratie en biedt goede voorbeelden van groene projecten in de openbare ruimte. Door kennis te delen en te leren van elkaar, werken we samen aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden”, aldus de burgemeester. „Dit sluit goed aan op het Masterplan Groen-Blauw Stadshart Alphen aan den Rijn dat zich onder andere met vergroening richt op gezonde inwoners, een klimaatbestendige stad en een vitale economie.”

Groene baten

Met dit concept voor een levende openbare ruimte wil VHG laten zien hoe groen kan worden toegepast in de bebouwde omgeving. Niet alleen in tuinen en rondom gebouwen, maar ook in de openbare ruimte zijn immers tal van baten te realiseren. „In deze handleiding presenteren we daarvoor groene oplossingen”, aldus VHG-directeur Roozen. „Deze sluiten ook goed aan op de Green Deals en de nieuwe Omgevingswet, die insteken op integrale samenwerking en innovatie.”

Ecologische bermen

In de handleiding is veel aandacht voor het belang van de bodem en het behoud van gezonde bomen. Ook oplossingen tegen hittestress en multifunctionele wadi’s komen aan bod, evenals ecologische bermen. Daarnaast gaat de handleiding over beweegvriendelijke steden, drukte verdelen en stille plekken. Ook burgerparticipatie en deeltuinen komen aan bod.

Steeds wordt hierbij het belang van vakkundige aanleg en professioneel beheer benadrukt. Zo betrekt de gemeente Alphen aan den Rijn bij haar groenplannen diverse partners uit de groensector. Deze denken mee over ontwerp, aanleg en tienjarig onderhoud van het groen.

Het boekwerk is vanaf 27 oktober te bestellen via de VHG-website.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties