De Boomkwekerij Nieuws Buxus-symposium in Kasteel Amerongen op 29 november

  Buxus-symposium in Kasteel Amerongen op 29 november

  1

  In Kasteel Amerongen vindt op 29 november een Buxus-symposium plaats met de titel: Wat te doen met ons eeuwige groen? Diverse experts delen hun kennis en ervaring met Buxus.

  Aanleiding voor dit symposium is een bijeenkomst in 2015 op Paleis Het Loo over problemen in Buxus. Inmiddels zijn er volgens betrokkenen op diverse vlakken ervaring opgedaan en maken nieuwe ontwikkelingen het beter mogelijk het culturele erfgoed te vitaliseren en te behouden. Virussen vormen nu niet meer het grootste probleem, maar buxusmot wel. Chemisch bestrijden is geen oplossing maar hoe dan wel?

  Kasteel Amerongen is het decor voor Buxus-symposium: Wat te doen met ons eeuwige groen? Foto: Shutterstock

  Op het symposium komen de laatste ontwikkelingen en zienswijzen aan bod. De bijeenkomst is volgens de organisatie met name relevant voor tuinbazen, (erfgoed)hoveniers, tuinbezitters en andere betrokkenen die de Buxus-cultuur een warm hart toedragen.

  De sprekers zijn:
  Carla Oldenburger (Oldenburger Historisch Groen): als ervaringsdeskundige op het gebied van het groene culturele erfgoed in Nederland vertelt ze over de rol van buxusornamenten in Nederland door de eeuwen heen.

  Willem Zieleman (Paleis Het Loo): heeft als tuinbaas de afgelopen decennia veel meegemaakt met Buxus en het vervangen daarvan in de paleistuin van Het Loo.

  Didier Hermans (Herplant): deze Buxus-kweker uit Vlaanderen heeft hij zich toegelegd op resistente soorten die beter bestand zijn tegen virussen en plaagdieren.

  Jochem Bonte (ILVO Vlaanderen): maakte zich afgelopen jaren sterk voor het ontwikkelen van een systeem voor bewustmaking, snelle opsporing en melding van plantschadelijke organismen in België. Sinds 2018 is loopt er een monitoringsproject van de buxusmot waarvan hij de eerste resultaten tijdens het symposium deelt.

  Waar en wanneer?

  Datum: 29 november 2019
  Tijd: 12.30 uur -17.00 uur
  Locatie: Koetshuis, Kasteel Amerongen

  Voor meer informatie over het symposium kijk op: Wat te doen met ons eeuwige groen?

  Ron Barendse
  Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Adrie van Dun Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Adrie van Dun
  Gast
  Adrie van Dun

  Klinkt goed, ik mis echter het belangrijkste in het verhaal namelijk de garantiebepalingen. Wat als er na 5 jaar toch Cylindrocladium in komt, centjes terug incl. alle bijkomende schade? Op termijn nog meer negatieve reclame kunnen we niet hebben.
  Ben erg benieuwd naar de garantiebepalingen. 👍