Cao hovenierssector eenmalig met een jaar verlengd

De Cao voor het Hoveniersbedrijf in Nederland wordt eenmalig met een jaar verlengd. De huidige cao loopt af op 30 juni van dit jaar, maar wordt ongewijzigd met een jaar verlengd, tot en met 30 juni 2021. Dat hebben de sociale partners besloten.

Vanwege de coronacrisis hebben de sociale partners besloten om de cao met een jaar te verlengen. Op deze manier wordt voorkomen dat er cao-loze periode ontstaat met oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Ook zal het ministerie worden verzocht om de algemeen verbindend verklaring (avv) van de cao met een jaar te verlengen.

Twee werkgroepen

Intussen gaan de sociale partners niet stil zitten, maar in twee werkgroepen aan de slag gaan met de thema’s zware beroepen en onwerkbaar weer. Als vervolg op het pensioenakkoord kunnen partijen afspraken maken over eerder stoppen met werken voor werknemers met zware beroepen. Sociale partners bepalen om welke specifieke beroepen het in hun sector gaat.

De overheid heeft begin dit jaar een nieuwe regeling voor onwerkbaar weer ingesteld waarvoor sociale partners in hun sector de criteria moeten bepalen en opnemen in de cao. Voor de hovenierssector geldt tevens samenhang met het Jaarurenmodel (JUM). De werkgroep krijgt de opdracht om criteria als ‘werken in de hitte’ mee te nemen in de uitwerking.

De huidige cao zal worden aangepast en geactualiseerd voor wat betreft de bedragen van het wettelijk minimumloon en het geboorteverlof. De onderhandelingen over een nieuwe cao worden in september hervat. Hierbij zal worden gezocht naar – voor beide partijen – ‘optimale loonruimte’.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties