Informatiebijeenkomsten cao goed bezocht

Meer dan vijfhonderd ondernemers bezochten afgelopen weken de cao-informatieavonden die VHG in de regio organiseerde. Frank Crucq, onderhandelaar en woordvoerder namens VHG, gaf uitleg over de wijzigingen die de nieuwe cao met zich meebrengt.

Toehoorders kregen informatie over het nieuwe jaarurenmodel, de veranderde seniorenregeling en de nieuwe beoordelingssystematiek. Ook andere wijzigingen in de cao werden toegelicht. Vervolgens was er gelegenheid tot vragen stellen.

Jaarurenmodel
Met de introductie van het jaarurenmodel in de cao gaat een lang gekoesterde wens van de werkgevers in vervulling. „Het staat al jaren hoog op de agenda, maar was lange tijd niet bespreekbaar met de bonden”, aldus Crucq. „De behoefte aan meer mogelijkheden om medewerkers flexibel in te zetten is groot gezien de seizoensgevoeligheid van ons werk en de fluctuaties in de markt. Dit nieuwe model biedt ruimte en zorgt ook voor meer administratieve eenvoud.”

Cao-tekst
De Cao-redactiecommissie verwacht dat de definitieve cao-tekst over enkele weken gereed is. De nieuwe cao heeft een looptijd van 26 maanden, van 1 januari 2014 tot en met 29 februari 2016. Onderhandelaar Crucq vindt het een waardevol instrument voor ondernemers: „Hiermee staan we allemaal gelijk aan de streep als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Er is al concurrentie genoeg op andere punten.” Volgens VHG-voorzitter Rien van der Spek bieden de afspraken ruimte voor bedrijven en doen ze recht aan de inzet van de medewerkers in de branche.

VHG-bestuurder Frank Crucq (links) geeft uitleg over de nieuwe cao.