Chrysantentelers brengen belangrijkste knelpunten in kaart

  Een online enquête van Glastuinbouw Nederland onder chrysantentelers heeft onlangs knelpunten binnen de teelt helder gemaakt. Gevraagd werd naar knelpunten en onderzoekvragen op gebied van plantgezondheid, water & omgeving, energie, teeltoptimalisatie en arbeid.

  In totaal hebben 45 mensen de enquête ingevuld; telers en enkele stekleveranciers. Voor het thema plantgezondheid is de aanpak van wants naar voren geschoven als voornaamste knelpunt, gevolgd door trips en aaltjes. Binnen het thema water & omgeving wordt emissieloos telen genoemd als het onderwerp met de hoogste prioriteit voor onderzoek.
  Meer kennis over telen onder (full) LED blijkt eveneens gewenst. En onderzoek naar automatisering staat stip op nummer 1 in het thema arbeid.
  Verwerken in onderzoeksplan
  De komende weken wordt met de landelijke commissie Chrysant en de werkgroep gewasbescherming Chrysant een onderzoeksplan opgesteld voor de komende drie jaar. De uitkomst van de enquête weegt hierin zwaar mee. De pijlers die ChrysantNL de laatste jaren heeft aangehouden voor onderzoek zijn:

  Uitdagingen op de korte termijn, met de focus op verschillende ziekten en plagen;

  Rendabele chrysantenteelt in Nederland over tien jaar. Denk hierbij aan teelt los van de grond, telen zonder daglicht, gebruik van nieuwe technieken, mechanisatie en robotisering;

  Precisie-inzet van middelen;

  Ontwikkelen en testen van alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen;

  Inzet op een robuuster en weerbaarder teeltsysteem.

  Meer info over de uitslag van de enquête en de vragen die gesteld zijn is te vinden op de site van Glastuinbouw Nederland.

  Voor het thema plantgezondheid is de aanpak van wants naar voren geschoven als voornaamste knelpunt, gevolgd door trips en aaltjes.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties