Ctgb: waarschuwingszin toevoegen aan groene aanslagreiniger

  Vanaf oktober gaat het Ctgb een waarschuwingszin toevoegen aan groene aanslagverwijderaar. Bepaalde soorten aanslagverwijderaar blijken namelijk schadelijk te  zijn voor huisdieren zoals katten.

  Dit voorjaar kwam via consumentenprogramma Radar aan het licht dat diverse katten brandwonden aan de bek hadden opgelopen door de groene aanslagreiniger Green Boots van de Action. Wanneer mensen hun tegels reinigen met dit product, kunnen katten hiermee in aanraking komen.

  Meldingen

  Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum zijn er vorig jaar 42 meldingen  gedaan over katten en 6 over honden. De ernst van de incidenten is volgens het Ctgb beperkt, de volksgezondheid of het milieu zijn niet in gevaar, maar wel het welzijn van huisdieren.

  „Het zou kunnen dat een kat die op net behandelde natte tegels gaat liggen en zich daarna aflikt, zoals katten doen, te veel van de werkzame stof uit de groene aanslagreiniger binnen krijgt.”

  Waarschuwingszin

  Op nieuwe verpakkingen van alle groene aanslagreinigers op basis van quaternaire ammoniumverbindingen schrijft het Ctgb daarom vanaf oktober de waarschuwingszin voor: ‘Houd huisdieren weg van de behandelde plekken, zolang deze nog vochtig zijn’.

  Het gaat overigens om een middel dat alleen voor niet-professioneel gebruik is toegestaan. Hoveniers en groenvoorzieners mogen sinds 2016 geen chemische middelen gebruiken op verhardingen, en sinds 2017 helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen, op enkele uitzonderingen na.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Luc dillen
  Luc dillen
  4 jaren geleden

  Is het schadelijk voor planten ?